Jaký byl Týden knihoven?

09.10.2023 15:51

 

Minulý týden, v rámci celostátní akce Týden knihoven, byl pro dětské čtenáře připraven projekt, který nesl název Stezka skřítka Knihálka. Chtěla bych touto cestou moc poděkovat Katce Kotačkové, která s tímto nápadem přišla. Do příprav se zapojila také Zuzka Hájková a Peťa Dohnalová. Děkuji za velkou pomoc a super spolupráci. Současně děkujeme SKIP – Velká Morava, který finančně podpořil tento náš projekt a městu Hluk, díky němuž si děti mohly odnést z knihovny poklad v podobě knižního dárku. Dík patří také Kristýnce Hartlové, autorce našeho originálního knižního skřítka a Štěpánu Mitáčkovi, který vyrobil na 3D tiskárně modely planet. Děkuji i dalším dobrovolníkům.

A jak to probíhalo? V knihovně každého dětského zájemce uvítal skřítek Knihálek se svým příběhem a tajemstvím. S deníčkem, kde byla vyznačena mapa trasy a křížovka se pak děti vydaly po jeho stopě. Na každého čekalo celkem 8 zastavení s úkolem a otázkou do křížovky. V knihovně si děti vyzkoušely střelbu z luku a seznámily se s apačským náčelníkem Vinnetou. Na dětském hřišti je čekal drakopes Falco a jízda na pomě, dobrodružstvím mohl být i přechod přes potok suchou nohou s partou Rychlých šípů. U koupaliště si při zrození zemně Narnie zacvičily jógu, znalost čísel tísňového volání si ověřily u školky s Machem a Šebestovou. U památkových domků bylo místo pro Malého prince a sluneční soustavu s popisy a modely planet v měřítku 1:1 miliardě. Pipi dlouhá punčocha a sedmé stanoviště vyzvalo děti, aby si zaskákaly panáka. A s Harry Potterem se na závěr každý proletěl na koštěti.

Tím, že děti vyluštily tajenku a vrátily se do knihovny ještě nebyl konec. Na základě indicií hledaly děti mezi knihami v dětském oddělení ještě číselný kód. Ten je zavedl do tajemné místnosti s pokladem a byl přístupem k otevření truhly pokladů. Nalezení ztracené knihy bylo pro děti odměnou. V knihovně si každý pak vymaloval skřítka Knihálka a záložku si dozdobil korálkami.

Za tajemstvím ztracené knihy se také vydaly děti ze čtyř tříd ZŠ v Hluku. Stezku si prošly se svou paní učitelkou. Celé toto putování po stanovištích bylo umocněno krásným slunečným počasím. Děti, které se do plnění úkolů s velkým nadšením zapojily, byly spokojené. Tak kéž jim toto nadšení vydrží i při čtení, aby mohly Knihálkův odkaz dál rozvíjet.

Všem, kteří se na této akci podíleli, ještě jednou moc děkuji,