Noc s Andersenem 2022

10.04.2022 17:55

 

Letošní Noc s Andersenem už je minulostí. A jak to všechno probíhalo?

V pátek 1. dubna dostaly všechny přihlášené děti od pana Andersena moc pěkný dopis s instrukcemi.

Všichni jsme se sešli o týden pozděj, v pátek 8. dubna 2022 v 17,30 hod. na DDM, kde jsme si odložili zavazadla a následoval společný přesun do knihovny. V knihovně se děti dověděly, kdo to vlastně byl, pan Andersen, jaké měl dětství, jeho školní léta, jak se stal spisovatelem, co všechno napsal... A také kdy tato tradice pohádkového nocování začala a komu za to vděčíme. Společně jsme si přečetli pohádku Císařovy nové šaty. To proto, že tato pohádka byla vydána 7. dubna před 185 lety a byla tématem našeho letošního kouzelného nocování. Celý program se                 odvíjel v tomto duchu.

Děti byly rozděleny do tří týmů, dostaly barevnou placku se svým jménem a každý tým prošel třemi stanovištěmi.       V klubovně si děti poskládaly z puzzle obrázek, který jim napověděl název pohádky. Tu jsme si společně přečetli. Každý nocležníček nakreslil pozdrav (viz. nástěnka v knihovně), luštili jsme pohádkový kvíz, hledali cestu dětí do knihovny. Ve výtvarce si děti vystřihly a nazdobily císařskou korunu, nakreslily císařské šaty. V kuchyňce se odehrávala příprava vskutku císařské večeře, kterou si děti téměř samy připravily a společně si na ní pochutnaly.

Po těchto aktivitách jsme se všichni přestrojili do pohádkových kostýmů, jak nás pan Andersen ve svém dopise vyzval. Pomocí indicií se každý představil a všichni ostatní hádali, kdo je? Pak každý usedl na císařské křeslo pod baldachýn a užil si chvíli slávy. Zahráli jsme si společně hru "na kytičky". Po této zábavě jsme kostýmy vyměnili za pyžama a následovala pohádková ruleta. Každý člen týmu si vytočil pohádkovou postavu, u které měl uvedeno, jakým způsobem postavu předvede: mluveným slovem, pantomimou nebo kreslením. Zbytek týmu pak hádal,               odměnou za správnou odpověď byl získaný drahokam pro tým. Bylo to zábavné a užili jsme si spoustu legrace.

Večerní program byl dlouhý, noc krátká :-)

Ráno se děti sbalily, společně jsme posnídali a bylo potřeba ještě, aby si vystřihly své císařské šaty. Následovalo focení, předání dárků a postupně kolem deváté hodiny odcházely domů. Tak snad byly děti spokojené a všechno si maximálně užily.

Děkuji paní ředitelce DDM Míši Hrdinové a paní učitelce Katce Dohnalové za vynikající spolupráci. Poděkování patří také zřizovateli, městu Hluk, za zajištění občerstvení pro děti (večeře, snídaně, pitný režim).